Chris De Stoop noemt zichzelf ‘ex-journalist’. Toch bekroont de Vereniging van Onderzoeksjournalisten, een Vlaams-Nederlandse organisatie, hem voor zijn oeuvre als onderzoeksjournalist. Ze verwijst daarbij onder meer naar ‘Het boek Daniel’, het jongste boek van De Stoop. Hierin brengt hij niet alleen een haarfijne reconstructie van de gruwelijke roofmoord op zijn oom. Het is ook een genuanceerd portret van de jeugdbende die ervoor verantwoordelijk is.
Chris De Stoop zoekt in zijn journalistieke werk altijd het verhaal van vergeten mensen. Daarmee wil hij de feiten en – belangrijker nog – de mechanismen en de drijvende logica achter die feiten vertellen. Dat heeft hem letterlijk en figuurlijk aan de top van de literaire non-fictie in Vlaanderen en Nederland gebracht. Maar ook in het buitenland wisten zijn baanbrekende en maatschappelijk relevante boeken debatten in gang te zetten.
Literaire hoogtepunten
Persoonlijke invalshoeken om naar maatschappelijke ontwikkelingen te kijken: het is een schrijfstrategie geworden die de boeken van observator De Stoop zo leesbaar maakt. Wat begint als onderzoeksjournalistiek, leidt daarbij steevast tot hoogtepunten van literaire non-fictie.
- In Vrede zij met u, zuster. De jihad van Muriel (2010) vertelt De Stoop het verhaal van de eerste vrouwelijke Belgische zelfmoordterroriste. Het boek is gebaseerd op onderzoek van De Stoop in 2008, waarvan de samenleving de volle relevantie pas begreep toen honderden geradicaliseerde jongeren naar Syrië begonnen te reizen.
- Met Dit is mijn hof (2015) neemt hij het dan weer op voor de boerderijen die plaats moeten maken voor compensatienatuur en keert hij voor een tijd terug naar het ouderlijke hof om het voortbestaan ervan te verzekeren. ‘Dit is mijn hof’ werd in het Duits en het Frans vertaald, een Chinese vertaling is onderweg. De Franse vertaling werd bekroond met de Prix du Livre du Réel in 2019.,
- In Wanneer het water breekt (2018) neemt De Stoop de ervaring van Vietnamese bootvluchtelingen als vertrekpunt om de levenslange impact van vluchten en migreren, tot zelfs in volgende generaties, te onderzoeken.
- Het boek Daniel is De Stoops jongste onderzoek naar de brutale roofmoord op zijn vereenzaamde oom. Het kan ook gelezen worden als tegenhanger van het onderzoek naar radicalisering.