Eindelijk heeft Vlaanderen weer literatuurprijzen met internationale uitstraling: de Boon voor fictie en non-fictie en de Boon voor kinder- en jeugdliteratuur. De vzw Vlaamse Literatuurprijs, met verschillende partners uit het boekenvak, organiseert de prijs dankzij de steun van de Vlaamse overheid.
Wat is de Boon? Een filmpje!
Een feestelijke persconferentie zit er nu niet in, daarom vertellen we je graag alles over de Boon in een filmpje. Komen aan het woord: Martine Tanghe (juryvoorzitter kinder- en jeugdjury), Jos Geysels (voorzitter BoekenOverleg en vzw Vlaamse Literatuurprijs), Paul Hermans (directeur Literatuur Vlaanderen), Jan Jambon (Vlaams minister-president en minister van Cultuur), Brigitte Raskin (juryvoorzitter fictie en non-fictie).
De Boon is een ideale kapstok om de zichtbaarheid van literatuur te vergroten en bij iedereen het leesplezier aan te wakkeren.
PAUL HERMANS, directeur Literatuur Vlaanderen
vzw Vlaamse Literatuurprijs?
De vzw Vlaamse Literatuurprijs beheert de Boon en reikt de prijzen uit. De vzw bestaat uit vertegenwoordigers van de Vlaamse Auteursvereniging (VAV), de Groep Algemene Uitgevers (GAU), Boekhandels Vlaanderen, Iedereen Leest, het Overleg Literaire Organisaties, het BoekenOverleg en Literatuur Vlaanderen (secretariaat).
De Boon moet de nieuwe referentieprijs worden voor het beste Nederlandstalige boek, en dat voor een breed en divers publiek. De prijzen worden uitgereikt op 17 maart 2022. Het prijzengeld bedraagt 50.000 euro per genre. De Boon sluit opnieuw aan bij de andere literatuurprijzen in het Nederlands taalgebied; de Libris en de Boekenbon literatuurprijs. Bovendien wordt de Boon voor kinder- en jeugdliteratuur de grootste prijs qua prijzengeld voor kinderboeken in de Lage Landen.
Sinds 2018 heeft Vlaanderen geen algemene literaire prijzen met internationale uitstraling meer. Nochtans kan het belang van een duurzaam opgezette literatuurprijs niet onderschat worden. Het is iets wat alle spelers in het boekenvak verenigt.
JAN JAMBON, Vlaams minister-president en minister van Cultuur
De jury’s
De Boon verwacht om overstelpt te worden door kandidaat-titels. Voor de beoordeling doet de prijs een beroep op vakjury’s per genre. De juryleden zijn representatief voor de hele samenleving, bezitten de nodige expertise om literaire kwaliteit te beoordelen en belichamen de diversiteit van het boekenvak.
De timing
Boeken inzenden om mee te dingen naar de Boon kan vanaf 17 maart 2021. Kruis alvast deze drie momenten aan in je agenda:
- Longlist 15 titels: december 2021
- Shortlist 5 titels: januari 2022
- Bekendmaking winnaars: 24 maart 2022