Eva Naessens, verantwoordelijke Jeugd bij de Antwerpse bibliotheek Permeke, maakt zich klaar voor de Jeugdboekenmaand. Samen met het jeugdteam coördineert zij het activiteitenaanbod in de bib: 'Het is een heel drukke maar tegelijkertijd een bijzonder fijne maand!'
De Jeugdboekenmaand is een initiatief van Iedereen Leest: een feest voor jonge lezers waarbij het niet alleen draait om boeken(tips) maar ook om allerlei evenementen, waaronder meer dan duizend lezingen met steun van Literatuur Vlaanderen. Heel wat scholen en bibliotheken nodigen tijdens de Jeugdboekenmaand een of meer auteurs uit, en dat is in bibliotheek Permeke niet anders.
Hoe ziet de Jeugdboekenmaand eruit in jullie bibliotheek?
We voorzien heel uiteenlopende activiteiten. Voor ons lezingenaanbod zoeken we naar auteurs van boeken die een link hebben met het thema van de Jeugdboekenmaand, maar we zorgen er ook voor dat er een aanbod is voor alle doelgroepen en leeftijden én dat verschillende types auteurs aan bod komen – van schrijvers tot illustratoren en slamdichters.
Verder proberen we een expo te voorzien die aansluit bij het thema van de Jeugdboekenmaand, organiseren we workshops voor verschillende doelgroepen, extra samenleesgroepen, enz. Het aanbod is vooral gericht op scholen, maar we proberen ook individuele bezoekers aan te spreken. Traditiegetrouw eindigen we elk jaar met een slotfeest waarbij we een waaier aan activiteiten aanbieden voor kinderen en jongeren én hun ouders.
Hoe steken jullie dat uitgebreide programma in elkaar?
We beginnen er heel vroeg aan. Meestal starten we al in april met de voorbereiding voor het volgende jaar. Met het nieuwe thema in het achterhoofd kijken we uit naar boeiende auteurs, workshops en voorstellingen die in aanmerking komen.
We hebben een overkoepelende projectgroep rond de Jeugdboekenmaand. Die bestaat uit medewerkers van verschillende bibliotheekfilialen. De projectgroep zorgt onder meer voor de overkoepelende campagne en ontwikkelt materialen zoals een doeboekje, een affichespel of een digitaal spel via Bibster. Die kunnen in de verschillende filialen ingezet worden.
Doen jullie ook een beroep op externe partners?
Zeker, op heel verschillende manieren. Dit jaar werken we bijvoorbeeld samen met het M HKA. Het museum leent een deel van zijn collectie uit zodat bezoekers werk van onder meer Panamarenko, Ria Pacquée en Luc Deleu in de Permekebibliotheek zullen kunnen zien.
Dans- en balletschool Dans!A’pen ontwikkelde voor ons dan weer een workshop ‘Dansen met Aïda’. Daarbij maken kinderen een voorstelling hedendaagse dans op basis van operamuziek. We bieden dit jaar ook een ligconcert aan, ontwikkeld door Helistudio: kinderen luisteren naar muziek van de Estse componist Arvo Pärt op een vleugelpiano terwijl intussen live tekeningen op een sterrenhemel geprojecteerd worden. De Jeugdboekenmaand is een unieke kans om dergelijke dingen te doen.
Een boeiende auteur of illustrator live aan het werk zien of zelfs persoonlijk ontmoeten is toch nog iets heel anders dan ‘gewoon’ een boek lezen – niet alleen voor kinderen maar ook voor leerkrachten en bibliotheekmedewerkers!
Eva Naessens, bibliotheek Permeke
Is de Jeugdboekenmaand een leuke periode voor jullie?
Zeker! Doordat we zolang rond een thema werken, kunnen we het op verschillende manieren belichten – via lezingen, een expo, workshops... Het geeft ook energie om te brainstormen over het aanbod dat we rond dat thema kunnen creëren. Het is een project dat we als team kunnen waarmaken en dat veel voldoening geeft.
Daarnaast is het een maand om inspiratie op te doen: een boeiende auteur of illustrator live aan het werk zien of zelfs persoonlijk ontmoeten is toch nog iets heel anders dan ‘gewoon’ een boek lezen – niet alleen voor kinderen maar ook voor leerkrachten en bibliotheekmedewerkers! Elke auteur heeft een andere aanpak, vertelt over andere dingen, legt eigen accenten. Ze praten over het verhaal achter de boeken en brengen zo boeken tot leven. Vaak zie je zowel kinderen als volwassenen geboeid aan hun lippen hangen. Heerlijk ook welke vragen de kinderen soms aan de auteurs stellen!
Heb je concrete tips voor andere organisatoren die lezingen plannen tijdens de Jeugdboekenmaand?
Check of je een beroep kunt doen op de subsidies voor auteurslezingen van Literatuur Vlaanderen. Je krijgt dan 100 euro korting op de prijs van een lezing en dat maakt een groot verschil in het aantal auteurs dat je kunt uitnodigen. Vraag de subsidies tijdig aan, want sommige auteurs zijn erg populair en hebben dus snel hun maximum aantal gesubsidieerde lezingen bereikt.
Verder: werk samen met andere bibliotheken of partners. Samen kun je meer en de verschillende invalshoeken zijn verrijkend. Laat je inspireren door lijsten met boekentips, bijvoorbeeld via de Boekenzoeker van Iedereen Leest. En maak je aanbod divers: organiseer niet alleen een lezing maar voorzie een expo, zet een deel van je collectie dat aansluit bij het thema in de kijker, koppel een lezing aan een workshop of ontbijt… De mogelijkheden zijn eindeloos.