Lannoo zet in op jongeren met de subsidie voor bijzondere literaire publicaties

In de kijker 13 maart 2025

Voor de promotie van ‘De Helletorens. Tweelingbloed’, het young adult-debuut van Hannelore Bedert, krijgt Uitgeverij Lannoo steun van Literatuur Vlaanderen. Julia Swaters, redacteur kinderboek bij Lannoo, is opgetogen: “We zetten de subsidie in om jonge fans van het YA-genre te tonen dat ze niet automatisch naar Engelstalige boeken moeten grijpen. ‘De Helletorens’ wordt een meeslepende trilogie in het Nederlands.”

"Kunnen we de dominantie van Engelstalige YA-boeken doorbreken?"

Met het eerste deel van ‘De Helletorens’ debuteert Hannelore Bedert als schrijfster in het young adult-genre, maar ze is niet aan haar proefstuk toe. Bedert schreef al meerdere boeken, talloze columns en bracht als singer-songwriter drie albums en een ep uit. “Een tijd geleden benaderde ze onze uitgeverij met het idee voor een dystopische trilogie,” vertelt Julia Swaters, redacteur kinderboek bij Lannoo. “Binnen ons fonds is het YA-genre niet zo prominent maar onze directeur-uitgever kinderboek, Sofie Van Sande, was meteen enthousiast.” 

Enerzijds had Lannoo vertrouwen in het veelzijdige talent van Hannelore Bedert. Anderzijds sprak het universum van ‘De Helletorens’ meteen tot de verbeelding. Swaters: “De hoofdpersonages, Lexa en Mico, wonen in twee hoge torens, die een maatschappelijke hiërarchie weerspiegelen. Hoe dichter bij de grond, hoe beter het leven. De buitenwereld is desolaat, er waart een virus rond en alle macht zit bij een groep salamanderachtige wezens. Superspannend, toch?”

Waarin zit de aantrekkingskracht van het YA-genre?

Julia Swaters: “Jongeren lezen vandaag minder dan vroeger. De concurrentie van smartphones en schermen is groot. Toch zie je dat meeslepende, spannende verhalen nog steeds aanspreken, zeker als ze zich afspelen in een vreemd universum.”

Voor heel wat fans van YA is lezen een vorm van escapisme, al wil ik dat graag nuanceren. Dystopische boeken, zoals ‘De Helletorens’, stellen vaak relevante, fundamentele vragen – naar machtsstructuren bijvoorbeeld of naar hoe een maatschappij zich organiseert. Dat zijn thema’s waar YA-lezers over reflecteren en die vandaag ook in de echte wereld spelen. In die zin zit YA-literatuur op het snijpunt van escapisme en engagement.

Waarom beschouwen jullie ‘De Helletorens’ als een bijzondere literaire publicatie?

“Dit boek springt eruit in ons fonds en mikt op een - voor Lannoo - nieuwe doelgroep. Op vlak van promotie zoeken we dus een nieuwe aanvliegroute. Engelstalige titels domineren het genre, maar we gaan de uitdaging aan. In de leeftijdscategorie 12 tot 18 jaar slaat de ontlezing hard toe, terwijl boeken de talige ontwikkeling van jongeren positief beïnvloeden.”

Hoe kunnen ze de rijkdom van de Nederlandse taal ontdekken als ze voornamelijk Engelstalige boeken lezen? Een trilogie in rijk Nederlands, zoals ‘De Helletorens’, zet jongeren in hun eigen taal aan het denken en dat is waardevol.

Hoe gaan jullie de subsidie concreet inzetten?

“We zullen werken op twee sporen. Offline organiseren we lezingen en signeersessies maar ook panelgesprekken met andere YA-auteurs. Het boek krijgt zichtbaarheid op grote evenementen en komt in allerlei podcasts aan bod. Online mikken we op literaire websites en social mediakanalen. We zetten sterk in op samenwerkingen met influencers. Via BookTok en Bookstagram willen we de YA-lezers bereiken.”

Foto Hannelore Bedert © Carmen De Vos
Coverontwerp door Leente van Wirdum, illustratie door Jeanne Ribbens