Hoor je auteurs graag vertellen over hun boek maar staat de coronacrisis die ontmoetingen in de weg? De oplossing is misschien wel online te vinden. De voorbije maanden gingen heel wat schrijvers en illustratoren al, samen met organisatoren, op zoek naar creatieve alternatieven om toch hun publiek te bereiken. Zo werden er online lezingen gehouden, podcasts gemaakt en poëtisch-muzikale samenwerkingen opgezet. Sommige projecten kregen steun van auteurslezingen.be. Lees meer over subsidies voor online lezingen.
Hieronder vind je ter inspiratie een aantal initiatieven op een rijtje, want ook de komende maanden zal het nog niet altijd eenvoudig zijn om met veel mensen op één plek samen te komen.
Op reis in audiogedichten
Tijdens de coronamaanden ontstond er een samenwerking tussen dichter en performer Lies Jo Vandenhende (Antwerpen) en muzikant Ard Zacht (Amsterdam). Zij maakten samen een EP met daarop vijf audiogedichten. Die schetsen volgens de makers een dromerig landschap met mijmeringen over stilstaan en verwondering, nabijheid en de leugen 'volwassenheid'. Een verrassend alternatief voor een lezing dat je op verschillende streamingdiensten kunt beluisteren.
Poëzie en performance op Instagram
Mensen Zeggen Dingen is een platform voor poëzie en performance dat normaal gezien elke maand live op het podium een show organiseert met spraakmakende performers. Dat tastbare podium werd voor de aflevering met Esohe Weyden en Giovanni Baudonck ingeruild voor een live uitzending op Instagram die honderden mensen bereikte. De interactie met het publiek was meteen merkbaar door de live reacties, wat zowel voor de auteurs als voor het publiek heel fijn was.
Literair feest wordt podcast
Fluisterzinnen had een literair feest over de stilte in al haar facetten moeten worden. Dichters Maud Vanhauwaert en Maarten Inghels zouden optreden, psychiater Dirk De Wachter zou komen vertellen wat stilte met ons doet en illustrator Wide Vercnocke zou dit alles van getekend commentaar voorzien.
Het literaire feest voor de Bibliotheek Halle werd een podcast. Of beter gezegd een video-podcast. Hoewel de magie van het live voordragen op het podium enigszins wegviel, wisten auteurs én publiek het erg te waarderen dat de organisatoren zo actief op zoek zijn gegaan naar alternatieven. Een podcast is dus ook een goede manier om verschillende sprekers aan het woord te laten en een groot publiek te bereiken.
Zelf een online lezing organiseren?
Literatuur Vlaanderen ondersteunt lezingen van auteurs die opgenomen zijn op de auteurslijst met een subsidie van 100 euro per lezing. Vanwege de coronamaatregelen wordt tijdelijk ook ondersteuning voorzien voor online lezingen. Zo willen we ook in deze uitzonderlijke tijden auteurs en lezers met elkaar in contact blijven brengen.