Er is goed nieuws voor uitgevers die eraan denken om een subsidie aan te vragen voor een bijzondere literaire publicatie bij Literatuur Vlaanderen. Door een wijziging in het reglement wordt het maximale subsidiebedrag niet langer begrensd op 50% of 75% van de subsidieerbare kosten.
Twee wijzigingen in het reglement voor subsidies voor bijzondere literaire publicaties
1. Begrenzing op het maximale subsidiebedrag valt weg
Sinds enkele jaren kun je als uitgever naast steun voor directe productiekosten ook steun aanvragen voor redactie en promotie, een mogelijkheid waar veel uitgevers van gebruikmaken. Als volgende logische stap wordt nu de oude begrenzing voor het bepalen van het maximale subsidiebedrag geschrapt.
Je kunt vanaf 2025 dus voor méér dan 50%, of 75% voor kleine, onafhankelijke uitgeverijen, uitgeverssteun aanvragen. Bovendien wordt de berekening van het aan te vragen bedrag eenvoudiger voor jou als uitgever. De adviescommissie uitgeverssteun kan zo de subsidie gerichter toekennen op basis van de bedragen uit de begroting voor een uitgeefproject. Het maximale subsidiebedrag van 6.000 euro per publicatie blijft wel behouden.
2. Nacalculatie indienen na publicatie
Om een zicht te krijgen op het effect van de subsidie op de verkoop van de publicatie, vragen we vanaf 2025 om in het boekjaar na de publicatie een nacalculatie in te dienen bij de omzet. Eventuele gemaakte winst heeft geen invloed op het uitbetaalde subsidiebedrag.
Over de subsidie voor bijzondere literaire publicaties
De subsidie voor de uitgave van bijzondere literaire publicaties geeft uitgevers een financiële impuls voor het publiceren en in de markt zetten van waardevol en bijzonder literair werk. Samen met de uitgevers werkt Literatuur Vlaanderen zo aan een breed, rijk en divers literair landschap.
De subsidie is bedoeld voor bijzondere kwaliteitsuitgaven die een financieel risico betekenen voor de uitgever, die extra redactionele begeleiding nodig hebben voor de literaire kwaliteit en/of die via een sterk marketingplan een breder publiek kunnen bereiken.
De subsidie is bestemd voor professionele uitgeverijen met een vestigingsplaats in België die oorspronkelijk Nederlandstalig literair werk uitgeven of vertalingen publiceren bestemd voor de markt in Vlaanderen en Nederland.
Uitgevers over de subsidie voor bijzondere literaire publicaties
Thomas Crombez (Letterwerk):

Isabelle Barberis
Hoewel de markt voor Nederlandstalige essays klein is, met oplages die vaak onder de 500 exemplaren liggen, blijft de benodigde arbeid en toewijding voor deze publicaties onverminderd groot. De kosten voor redactie, vormgeving, druk en promotie zijn vergelijkbaar met die van grotere oplages, en de vraag naar filosofische werken is moeilijk te voorspellen. De subsidie van Literatuur Vlaanderen maakt het mogelijk om commercieel precaire, maar maatschappelijk belangrijke projecten toch te realiseren.
Elly Simoens (De Eenhoorn):

Dankzij de steun voor ‘Twaalf vrienden en de maan’ van Marijke Macken en Yule Hermans konden we deze verhalenbundel van een luxueuze uitstraling voorzien met linnen band en bijpassend lintje, wat een positief effect had. Het werk van een debutant heeft soms dat extra duwtje nodig.
Nils De Malsche (Borgerhoff & Lamberigts):
Mede dankzij de subsidies van Literatuur Vlaanderen kunnen wij in literatuur en auteurs blijven investeren. Soms maakt hun steun het verschil tussen een boek al dan niet uitgeven.