Wanneer je subsidie hebt aangevraagd bij Literatuur Vlaanderen, formuleren een of meerdere adviescommissies een inhoudelijk en gemotiveerd advies. Dat gaat naar het Beslissingscollege, dat beslist over je subsidieaanvraag. Daarnaast evalueert het Beslissingscollege ook de subsidieregelingen van Literatuur Vlaanderen en signaleert het nieuwe behoeften.
Beslissingscollege
Het Beslissingscollege telt dertien leden: de twaalf voorzitters van de adviescommissies en een onafhankelijke voorzitter die deskundig is op literair vlak. De leden van het Beslissingscollege hebben een mandaat van vier jaar dat niet verlengd kan worden.
Samenstelling
Adri Boon studeerde Spaanse Taal- en Letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Sinds 1988 vertaalt hij literaire werken uit het Catalaans, Portugees en Spaans. Hij heeft langere tijd in Barcelona, Lissabon en Madrid gewoond. Ook heeft hij veelvuldig vertaalworkshops verzorgd en is hij als docent verbonden aan de Vertalersvakschool. Auteurs van wie hij boeken heeft vertaald zijn o.a. Eça de Queiroz, Benito Pérez Galdós en Josep Pla.
Annemarie Estor (voorzitter) is cultureel adviseur, zelfstandig tekstredacteur, gesprekspartner voor onderzoekers en beleidsmakers, maar eerst en vooral dichter. Haar genre-overschrijdende dichtwerk werd bekroond met de Herman de Coninckprijs, de Jan Campert-prijs en de Frederick Turner Prize. Ze houdt ervan om literatuur vanuit antropologische hoek te benaderen.
Bas Kwakman is schrijver, dichter, beeldend kunstenaar, uitgever, poëziedocent en cultureel adviseur. Van 2003 tot en met 2019 was hij directeur van Poetry International in Rotterdam. Hij publiceerde verschillende boeken, zoals 'Flankhond, de geschiedenis van mijn hoofdpijn' (2021) en 'Register' (2024). Momenteel werkt hij aan een roman, Willem Spark, Fantoomcomponist, die voor eind 2025 staat gepland. Als dichter werkt Kwakman regelmatig samen met musici en beeldend kunstenaars. Samen met beeldend kunstenaar en vormgever Edwin Smet vormt Kwakman Kwakman & Smet uitgevers.
Diego Anthoons werkt als teamverantwoordelijke communicatie en promotie bij Luisterpuntbibliotheek vzw, de Vlaamse openbare bibliotheek voor mensen met een leesbeperking. Daarnaast maakt hij deel uit van het Standing Committee van de sectie ‘Equitable and Accessible Library Services’ (EALS) binnen de International Federation of Library Associations and Institutions (IFLA). Als vrijwilliger is hij actief als selectielezer voor de Leesjury.
Eva Hilhorst is graphic journalist en illustrator. Ze tekent journalistieke beeldverhalen met een sociaal-maatschappelijke context. Als initiatiefnemer en hoofdredacteur van het platform Drawing the Times publiceert ze getekende journalistieke beeldverhalen van over de hele wereld. Eva maakt ook deel uit van het tekencollectief Het Huis van Betekenis in Utrecht, waar ze het tekenen als taal en als middel om te verbinden promoot. Ook geeft ze les in visuele reportage aan de HKU in Utrecht en is ze regelmatig als gastdocent te vinden op andere Nederlandse kunstacademies.
Frauke Pauwels werkt als docent en onderzoeker jeugdliteratuur aan Universiteit Antwerpen. Daarnaast schrijft zij recensies voor MappaLibri en Poëziekrant, zetelt ze in jury’s met betrekking tot jeugdliteratuur en begeleidt ze als vrijwilliger een groep kinderen van de Leesjury.
Jana Kerremans werkt als relatiebeheerder major donors & legaten voor Vluchtelingenwerk Vlaanderen en is daarnaast zelfstandig presentator en moderator voor het brede middenveld. Hiervoor werkte Jana als coördinator van Construct Europe (stadsfestival Mechelen 2024), zakelijk beheerder bij Kazerne Dossin, directeur bij Kunststeden Vlaanderen en voor Demos vzw. Jana is bestuurslid bij kunstencentrum Nona, Werkplaats Immaterieel Erfgoed en Concertzaak Mechelen en lid van meerdere beoordelingscommissies bij de Vlaamse overheid.
John Vervoort studeerde Wijsbegeerte en Letteren (Germaanse filologie). Hij is criticus/recensent bij Het Nieuwsblad en De Standaard der Letteren en schrijft vaak over misdaadliteratuur en Nederlandstalige literatuur. Ook is hij docent aan de SchrijversAcademie (Creatief Schrijven).
Lars Bernaerts doceert Nederlandse letterkunde aan de Universiteit Gent. Zijn onderzoek en publicaties gaan over verhaaltheorie en over moderne literatuur uit het Nederlandse taalgebied.
Lies Wijnterp werkt als postdoctorale onderzoeker bij het lectoraat Creatieve Maakprocessen en Ondernemerschap van de Hogeschool voor de Kunsten (HKU) in Utrecht. Haar onderzoeksprojecten gaan over innovatie, impact, risicomanagement en leiderschap in de cultuursector en creatieve industrie. Daarnaast is ze docent en portefeuillehouder internationalisering bij de opleiding Kunst en Economie van HKU werkzaam. Ook is ze programmamaker, producent en adviseur voor een aantal internationale film- en literatuurprojecten.
Roel studeerde geschiedenis aan de Universiteit Gent en de Universidade Nova de Lisboa (Portugal). Hij werkte onder meer voor Symfonieorket Vlaanderen en BOZAR, en was acht jaar lang hoofdredacteur van Stripgids Magazine. Bij FARO coördineert hij de communicatie. Daarnaast is hij freelance schrijver, moderator en adviseur. Hij zat in de jury van de Bologna Children’s Book Fair, de Ultima voor de Letteren en de Sabam for Culture Award. Zelf ontving hij de Geschiedenisprijs, de Olbrechtsprijs en de Gouden Veer voor de beste verkoopstekst.
Vanessa Joosen is gewoon hoogleraar Engelse literatuur en jeugdliteratuur aan de Universiteit Antwerpen. Ze doet onderzoek naar sprookjes, leeftijd in literatuur en vertalingen van jeugdliteratuur. Daarnaast recenseert ze jeugdboeken voor De Standaard Letteren en zit ze vaak in literaire jury’s. Zo wil Vanessa Joosen kwaliteitsvolle jeugdboeken de aandacht geven die ze verdienen.
Wim Peumans is schrijver en antropoloog. Hij schreef vijf boeken, zijn meest recente werk is de literaire biografie, 'De Maas. Het verhaal van een rivier' (2024). Wim is ook voorzitter van The Building, een open kunsthuis voor opkomende makers in Genk en Limburg. Als voorzitter hoopt Wim het platform auteurslezingen.be mee verder op de kaart te zetten en zo lezingen breed toegankelijk te maken.