Persoonskenmerken en discriminatie in de literatuursector

Bevraging 16 oktober 2024

Om een duidelijker beeld te krijgen van de uitdagingen binnen onze sector, voert Literatuur Vlaanderen een datagedreven onderzoek uit onder literaire professionals. Via een bevraging willen we onder andere inzicht krijgen in de verdeling van persoonskenmerken zoals gender, opleiding, afkomst en leeftijd. Daarnaast polsen we naar ervaringen met uitsluiting en discriminatie.

We willen graag iedereen betrekken die actief is binnen de boeken- en letterensector. Elke stem is belangrijk.

Vul de bevraging in vóór 14 november 2024 en deel de link gerust met je collega’s, vrienden en netwerk. Hoe meer mensen meedoen, hoe scherper de inzichten die we eruit kunnen halen. Je antwoorden blijven volledig anoniem. 

Context

Dit onderzoek voeren we in het kader van ons eigen meerjarenplan 2026-2030 en vanuit onze rol als redactiepartner voor de Landschapstekening van Kunstenpunt. De bevraging neemt ongeveer 15 minuten in beslag. We zetten hiermee een belangrijke stap richting een inclusiever, diverser en dynamischer literair landschap. Ook de muzieksector (VI.BE) en de filmsector (VAF) voeren gelijkaardig onderzoek uit. Op die manier kunnen we sectoroverschrijdend inzichten delen.

Waarom meedoen? 

  • Om een representatief beeld te krijgen van iedereen die in onze sector werkt. 

  • Om vertegenwoordiging in kaart te brengen. Hoe zit het bijvoorbeeld met de vertegenwoordiging van vrouwen, genderdiverse personen en mensen met een migratieachtergrond? 

  • Om impact te meten. Wat zijn de effecten van inclusieve acties, zoals het Charter voor inclusie of Elk verhaal telt? Welke invloed hebben maatschappelijke veranderingen op onze sector? 

  • Om actie te ondernemen. Literatuur Vlaanderen steunt inclusieve initiatieven in de boeken- en letterensector. De verzamelde data helpen ons om gericht nieuwe acties op te zetten en bestaande initiatieven te versterken. 

Heb je vragen of opmerkingen? Stuur gerust een mailtje naar roel@literatuurvlaanderen.be