Jan Stuyck zwaait af als voorzitter van het Beslissingscollege van Literatuur Vlaanderen: “Met een beetje spijt en veel vreugde. We hebben goed werk geleverd de afgelopen vier jaar, al is dat vooral de verdienste van de leden: de voorzitters van de dertien Adviescommissies. Ik leidde hun gesprekken in goede banen.” Stuyck zetelde eerder in de Adviescommissie Literaire Tijdschriften en de Beroepscommissie. Hij blikt hieronder kort terug op de voorbije jaren en we lieten hem niet gaan zonder zijn gouden tip voor subsidieaanvragen.
Ik neem telkens met plezier een mandaat op. Ik zie het als een kans om na te denken over wat literatuur fundamenteel is en om samen te werken met gedreven, competente mensen. Dat is inspirerend.
De adviescommissies formuleren een inhoudelijk advies over de subsidieaanvragen binnen hun genre of thema. Het beslissingscollege moet die bekrachtigen. Wijken jullie vaak van de adviezen af?
“In het beslissingscollege bespreken we geen individuele aanvraagdossiers. We hebben respect voor de expertise van de commissies en gaan hun werk niet opnieuw doen. We voeren wél een gesprek over de besluitvorming: was er unanimiteit? Hanteren we bij het beoordelen de juiste parameters? Zo kan het belang van een criterium als ‘vernieuwing’ bij oeuvreschrijvers in vraag worden gesteld... We polsen naar wat er leeft in het veld. We vinken de adviezen van de commissies niet zomaar af, maar gebruiken ze als input voor een constructief debat. Tenslotte is het ook de taak van het Beslissingscollege om de subsidieregelingen te evalueren en nieuwe noden te signaleren.”
Waar ben je trots op? Wat neem je mee van de afgelopen vier jaar?
“Uit bijna alle commissies kwam de verzuchting dat er meer helderheid moest komen rond de werkplannen. Dus werden de ‘10 kenmerken van een goed werkplan’ opgelijst en online gezet. Geïnteresseerden kunnen tijdens het schrijven van hun aanvraag nu ook een verkennend gesprek hebben met medewerkers van Literatuur Vlaanderen. Dat heeft de kwaliteit van de ingediende dossiers verhoogd, zonder dat we aanvragers in een keurslijf dwingen."
"Verder kwam er een nieuwe Adviescommissie voor Podiumliteratuur, om de eigenheid van slamdichters en andere literaire performers te erkennen. Het Beslissingscollege is alert en streeft naar concrete verbeteringen. Een recent aandachtspunt is de precaire financiële situatie van literaire vertalers. Op persoonlijk vlak kijk ik ook tevreden terug. Literatuur Vlaanderen draait op enthousiaste en betrokken mensen, dat werkt aanstekelijk. Door tips van collega’s heb ik nieuwe genres ontdekt, zoals de graphic novel – en nieuwe schrijvers, zoals de Japanse Yoko Ogawa in een vertaling van Luc Van Haute.”
Wat is je gouden tip voor wie een subsidieaanvraag wil indienen?
“Blijf dicht bij jezelf en hou je aanvraag zo beknopt en eerlijk mogelijk. Vraag je niet af wat de commissieleden willen horen en probeer niets te verbloemen. Begin je aan een zoektocht met een open einde? Benoem dat, maar maak duidelijk dat je onderweg doordachte stappen zult zetten. Je hoeft geen duidelijk eindpunt te definiëren of honderd bijlagen bij je werkplan te voegen. Liever niet zelfs. Kom snel ter zake.”