Geachte premier De Wever,
Geachte vakministers van regering De Wever-1,
Het BoekenOverleg feliciteert u hierbij van harte met het volbrengen van uw complexe taak. We zijn verheugd over het feit dat er op basis van een democratische meerderheid aan de beide kanten van de taalgrens wordt geregeerd en dat er opnieuw belangrijke beslissingen kunnen worden genomen voor de toekomst van België.
We hopen dat deze regering het belang van de leescultuur inziet en beseft dat in deze context zowel de economische spelers als de non-profitzijde van het boekenvak op u rekenen voor de juridische en culturele contexten waarin zij actief zijn. Het beschermen van onze auteurs en het internationaal verdedigen van de vrije meningsuiting zijn daarvoor cruciaal.
In deze brief reageren we op enkele passages uit uw ambitieuze regeerakkoord en reiken we u graag de hand om gezamenlijk te overleggen over verschillende kwesties die ons rechtstreeks aanbelangen.
Allereerst zijn we verheugd dat het Kunstwerkattest behouden blijft en dat kunstenaars op die manier de mogelijkheid krijgen om te kunnen werken in een vaak krappe arbeidsmarkt. In aansluiting daarop, gaan we ervan uit dat de openstelling van de auteursrechtenregeling voor digitale beroepen geen verhoging van de roerende voorheffing (15%) betekent. We danken u voor deze erkenning van de bezorgdheid die u vorige week via open brieven van beide kanten van de taalgrens bereikte.
Verder kijken we uit naar de verschillende vormen waarop deze regering inzet op administratieve vereenvoudiging. We dringen erop aan dat daarbij de belangen van (kleine) ondernemers en zelfstandigen in bijberoep telkens worden meegenomen. Mede in dat kader ondersteunen we uw voornemen om de beheersmaatschappijen van nabij op te volgen zodat wat recht is ook recht blijkt.
In het regeerakkoord besteedt u terecht aandacht aan de potentiële exploiteerbaarheid van artificiële intelligentie. We willen dit gesprek graag breder trekken en met u spreken over het gebruik van artificiële intelligentie en de (auteurs)rechtelijke gevolgen ervan voor auteurs en uitgevers. We benadrukken daarbij dat dit geen verhaal is dat zich in een verre toekomst afspeelt, maar dat de impact van artificiële intelligentie vandaag al zichtbaar is in onze sector.
Drie andere voor ons belangrijke gespreksonderwerpen vonden we niet terug in het regeerakkoord. We spreken derhalve de hoop uit dat er ruimte is om met u te spreken over (1) de openstelling van het systeem van tax-sheltering voor de boekensector, (2) de uitdagingen van het invoeren van de European Accessibility Act in België en (3) het belang van Europese regelingen als Creative Europe en Erasmus+.
Tot slot willen we u prijzen om uw verstandige beslissing het btw-tarief voor boeken niet te verhogen. We blijven pleiten voor een verlaging naar 0% en de erkenning dat boeken tot onze essentiële levensbehoeften behoren, zo noodzakelijk als ons dagelijks brood.
Alle goeds, veel succes gewenst en hopelijk tot binnenkort,
Willem Bongers-Dek (voorzitter) namens het BoekenOverleg