Verkennende gesprekken leesbevordering

Op de agenda 04 november 2024

Heb je een idee voor een leesbevorderingsproject? Dan kun je op 2 of 18 december 2024 een verkennend gesprek plannen met enkele medewerkers van Iedereen Leest en van Literatuur Vlaanderen om vrijblijvend je idee af te toetsen en vragen te stellen aan experts.

Initiatieven rond leesbevordering stimuleren mensen om te lezen of om kennis te maken met boeken die ze nog niet kennen. Leesbevorderingsprojecten motiveren lezers en zorgen ervoor dat ze meer plezier vinden in lezen, meer inzicht krijgen in verhalen (en hoe die zich verhouden tot hun eigen leven) en diepere of mooiere leeservaringen opdoen. Lezen doet mensen groeien en geeft hen meer kansen.

Daarom ondersteunen Literatuur Vlaanderen en Iedereen Leest organisaties die leesbevorderingsprojecten opzetten. Iedereen Leest is de referentieorganisatie voor lezen en leesbevordering in Vlaanderen, die samen met Literatuur Vlaanderen en andere partners bouwt aan een sterke en brede leescultuur en een inspirerend leesklimaat.

Stuur een mail naar stefanie@literatuurvlaanderen.be om jouw gesprek in te plannen. Beschrijf in je mail kort je projectidee (max. 10 regels) en geef mee welke vragen je hebt of wat je concreet wil bespreken. Het precieze tijdstip van het gesprek spreken we af via mail. Voor een gesprek op 2 december stuur je ten laatste op 25 november een mail om een tijdslot in te plannen. Voor een gesprek op 18 december stuur je ten laatste op 11 december een mail om een tijdslot in te plannen.

Bovenstaande knop werkt niet voor mensen die met Outlook mailen. Je kunt in dat geval gewoon mailen naar stefanie@literatuurvlaanderen.be

Praktisch

Voor wie? Elke organisatie met een idee voor een leesbevorderingsproject is welkom.

Met wie? Twee medewerkers van Literatuur Vlaanderen en twee medewerkers van Iedereen Leest nemen deel aan het gesprek.

Verkennend gesprek

Sylvie D’Haene en Simon Bequoye van Iedereen Leest en Joris Smeets en Stefanie Luppens van Literatuur Vlaanderen.

Waar? Online of in Hotel Dumont (Van Noortstraat 20, 2018 Antwerpen), de werk- en ontmoetingsplek van Literatuur Vlaanderen. 

Wanneer? Op 2 december (online) of op 18 december (Antwerpen). Een gesprek duurt maximaal een half uur.

  • Voor een gesprek op 2 december stuur je ten laatste op 25 november een mail om een tijdslot in te plannen.
  • Voor een gesprek op 18 december stuur je ten laatste op 11 december een mail om een tijdslot in te plannen.

Hoe bereid je je voor?

Let op: Een kort verslag wordt toegevoegd aan je dossier voor de adviescommissie. Toch betekent dit gesprek niet dat er automatisch ook subsidies zullen volgen. De beslissing over een eventuele subsidie wordt in volledige onafhankelijkheid genomen door de adviescommissie, waar Iedereen Leest geen deel van uitmaakt.

Over de subsidies voor leesbevordering

Literatuur Vlaanderen hecht belang aan een brede en rijke weerspiegeling van de maatschappij in het literaire aanbod en spoort organisaties aan om actief en duurzaam bij te dragen aan diversiteit en inclusie – kijk op elkverhaaltelt.be voor meer informatie. Aandacht voor specifieke doelgroepen en minder vanzelfsprekende of nieuwe vormen van literatuur is een pluspunt.

Literatuur Vlaanderen stimuleert de organisatie van projecten die door hun doordacht en origineel concept andere organisaties inspireren of een bredere impact hebben. In die projecten kunnen zowel eigen verhalen van de deelnemers als bestaande literatuur aan bod komen. Mondelinge vormen van literatuur komen ook in aanmerking. 

De toegekende middelen via de subsidies voor leesbevordering zijn in de eerste plaats bedoeld voor activiteiten rond leesbevordering en niet zozeer voor de aankoop van boeken, materiaal of de inrichting van een leesruimte.

Bovenstaande knop werkt niet voor mensen die met Outlook mailen. Je kunt in dat geval gewoon mailen naar stefanie@literatuurvlaanderen.be.