Jonathan Reeder: “Heel veel puntjes op de i gezet”

Vertalershuis 05 augustus 2024

In mei verbleef Jonathan Reeder in het Vertalershuis in Antwerpen. Jonathan is naast uitvoerend musicus (fagottist) ook vertaler van operalibretti, artikelen over klassieke muziek, en hedendaagse Nederlandstalige literatuur (essays, korte verhalen, poëzie en fictie) in het Engels. In het Vertalershuis werkte hij onder andere aan zijn vertaling van 'Waarachtige beschrijvingen uit de permafrost' van Donald Niedekker. Lees hieronder zijn verslag.

Een muzikaal verblijf

Het begon al veelbelovend met de ‘Brasspartij’ in het Harmoniepark, een jaarlijkse wedstrijd voor brassbands uit heel België. De winnaar was de geweldige Kermez à l’Est, die zichzelf kleurrijk beschrijft als “een originele fusie tussen Balkanmelodieën, metal, mathrock, electro and freejazz.”

Ik verbleef in mei in het Vertalershuis om de puntjes op heel veel i’s te zetten voor mijn vertaling van Donald Niedekkers ‘Waarachtige beschrijvingen uit de permafrost’ (Koppernik NL, Sandorf Passage USA). Maar zoals altijd heb ik me ook zo veel mogelijk ondergedompeld in de Vlaamse cultuur, literatuur, muziek, architectuur en taal.

Ik was ook in Antwerpen om voor vaste klant Opera Ballet Vlaanderen de Engelse boventitels te verzorgen voor de opera ‘Jenufa’ van componist Leoš Janáček, geen makkelijke klus aangezien ik geen Tjsechisch lees, dus moest ik deze keer volledig vertrouwen op het Nederlandse libretto.

Van het ene uiterste van het muzikale spectrum naar het andere heb ik ook genoten van een concert van een folkgitaarduo bij cultuurcafé Amor in Borgerhout. En ik ontdekte ook de bruine kroeg Oud Arsenaal! Prachtig retro-interieur, zwoele jaren 50 cafénummers en een uitgebreide selectie Belgische bieren.

Moois voor in de hangmat

Ondanks het beroerde weer heb ik samen met huisgenoot Michiel Vanhee (vertaler Noors-Nederlands) enkele keren genoten van een etentje op het dakterras, waar we gezellig konden kletsen over de eigenaardigheden van onze taalcombinaties.

De gesprekken tijdens de lunch met Literatuur Vlaanderen over Vlaamse fictie en een boeiende middag met auteur Tülin Erkan veroorzaakten een flinke verhoging van mijn boekenstapel. Veel moois om mee te nemen voor in de hangmat deze zomer.

Het is altijd interessant om in Antwerpen te verblijven en van deze cultuurstad te genieten. Graag tot nog een keer!