Ondersteuning voor literaire podcasts

In de kijker 26 september 2024

Literatuur leeft en reikt zoveel verder dan de bladzijden van een boek. Literaire podcasts zijn in deze tijden een uitgelezen medium om literatuur op een vernieuwende en toegankelijke manier tot bij het publiek te brengen. Daarom werden literaire podcasts opgenomen in de subsidieregeling rond literaire projecten. Hiervoor kun je als maker sinds 2023 dan ook een subsidie voor aanvragen. Zo werken we samen aan een bloeiend en divers aanbod liefhebbers van literatuur. 

Welk type literaire podcasts ondersteunt Literatuur Vlaanderen? 

Literatuur Vlaanderen ondersteunt praatpodcasts die over literatuur gaan, binnen de regeling voor literaire projecten. Zowel singles als series komen in aanmerking, maar gezien het beperkte budget dat voorhanden is, wordt aan vervolgseries geen prioriteit gegeven. Voor verhalende literaire podcasts en andere verhalende podcastprojecten kun je aankloppen bij het Vlaams Audiovisueel Fonds. Voor luisterboeken kun je geen ondersteuning aanvragen in deze subsidiemaatregel.

Waar vraag je een subsidie aan? 

Je kunt subsidie aanvragen en krijgen voor je podcast bij Literatuur Vlaanderen of het Vlaams Audiovisueel Fonds. Je kunt met andere woorden geen subsidies combineren van beide fondsen. Weet je niet zeker waar je subsidie moet aanvragen? Lees de reglementen eerst grondig door. Als er dan nog onduidelijkheid is, neem je gerust contact op met Charlotte Van Hassel (Vlaams Audiovisueel Fonds) of Lore Piers (Literatuur Vlaanderen): cvanhassel@vaf.be of lore@literatuurvlaanderen.be

Over de subsidies voor literaire projecten 

Met subsidies voor literaire projecten wil Literatuur Vlaanderen een bijdrage leveren aan initiatieven die vernieuwing en professionalisering van het literaire landschap in Vlaanderen stimuleren, die dynamiek in het literaire veld brengen of die literatuur in diverse vormen bij een publiek brengen. Literatuur Vlaanderen beschouwt literaire niet-verhalende podcasts als een interessant medium om te reflecteren over literatuur. Daarom kun je voor deze projecten ondersteuning krijgen bij Literatuur Vlaanderen. Ontdek de subsidieregeling en lees het reglement.