Subsidies voor literaire projecten

Met subsidies voor literaire projecten wil Literatuur Vlaanderen een bijdrage leveren aan initiatieven die vernieuwing en professionalisering van het literaire landschap in Vlaanderen stimuleren, die dynamiek in het literaire veld brengen of die literatuur in diverse vormen bij een publiek brengen. Een subsidie voor een literair project bedraagt minimaal 2.500 euro en maximaal 30.000 euro.  

Wie kan een subsidie aanvragen?

Literatuur leeft en reikt zoveel verder dan de bladzijden van een boek. Verschillende initiatieven verrichten sterk werk als organisator van literaire evenementen en festivals, als collectief voor literaire performers, als ondersteuner van literaire makers, als literair agentschap of als inclusieve leesexpert. We nodigen hen allemaal uit om een subsidieaanvraag in te dienen bij de regeling literaire projecten.

Om een subsidie voor een literair project te kunnen aanvragen moet je organisatie ofwel beschikken over een rechtspersoon met niet-commercieel karakter (zoals een vereniging zonder winstoogmerk of een instelling van openbaar nut) ofwel moet je collectief van literaire makers voldoen aan deze voorwaarden:  

  • een (jaar)werking met literaire activiteiten op de planning;  

  • een doordachte visie over de eigen positie in het literaire veld; 

  • een bovenlokaal bereik; 

  • een initiatief van meer dan één persoon. 

Ook onafhankelijke boekhandels kunnen een aanvraag indienen. Dossiers van natuurlijke personen, gemeentes en besloten of naamloze vennootschappen komen niet in aanmerking.  

Waarvoor kun je een subsidie aanvragen?

Het doel van de subsidies voor literaire projecten is om te voorzien in een bloeiend en divers aanbod van activiteiten voor zowel literaire makers als liefhebbers van literatuur. Literatuur Vlaanderen hecht belang aan een brede en rijke weerspiegeling van de maatschappij in het literaire aanbod.   

We kijken uit naar projecten die met een doordacht en origineel concept de reikwijdte van het Vlaamse literaire middenveld verbreden, bijdragen aan de professionalisering van literaire makers of collectieven en literatuur (in diverse vormen) bij een publiek brengen. Aandacht voor specifieke doelgroepen en uitdagende, minder vanzelfsprekende of nieuwe vormen van literatuur is een pluspunt.

Enkele voorbeelden van projecten die in aanmerking komen: literaire podiumcreaties, performances, festivals of literaire installaties, tentoonstellingen over het werk van (strip)auteurs en/of illustratoren, een praatpodcast over literatuur (lees meer), enzovoort. Lees zeker ook het reglement voor meer voorwaarden en voorbeelden.

Deadlines voor 2025

Je kunt drie keer per jaar een subsidie voor een literair project aanvragen:

  • 1 januari 2025: voor projecten die beginnen en/of plaatsvinden vanaf april 2025 of later;
  • 1 mei 2025: voor projecten die beginnen en/of plaatsvinden vanaf augustus 2025 of later; 
  • 1 september 2025: voor projecten die beginnen en/of plaatsvinden vanaf december 2025 of later. 

Hoe kun je een subsidie aanvragen?

  • Lees altijd eerst aandachtig het reglement. Daarin staan onder andere de voorwaarden om een subsidie te kunnen aanvragen, hoe je je dossier opbouwt en hoe je aanvraag wordt beoordeeld.
  • Je bezorgt je dossier per e-mail aan dienjeaanvraagin@literatuurvlaanderen.be. Alle documenten zitten in één pdf, je stuurt geen extra bijlagen. 

Nadat je je aanvraag hebt ingediend, krijg je twee mails: 

  1. Wanneer we jouw e-mail in goede orde ontvangen, vind je meteen een automatische bevestigingsmail in je mailbox.  
  2. Ten laatste twee weken na de deadline voor de werkbeursaanvragen krijg je een mail met informatie over de verdere procedure. Deze e-mail wordt verstuurd wanneer je aanvraag in behandeling werd genomen. Niks ontvangen? Check je spam en neem indien nodig contact met ons op.  

Let op: Dien je je aanvraag te laat in, dan kun je geen subsidie krijgen. De datum van je mail geldt als bewijs. 

Documenten voor je aanvraag

Documenten voor verslaggeving

Veelgestelde vragen

Na mededeling van het besluit wordt 90% van het subsidiebedrag uitbetaald. Binnen drie maanden na afloop van het project dien je een inhoudelijk werkingsverslag en financieel verslag in. Op basis daarvan controleert Literatuur Vlaanderen het gebruik van de subsidie. Bij goedkeuring van het werkingsverslag wordt het saldo van 10% uitbetaald.