Organisatoren van literaire evenementen en festivals, collectieven voor literaire performers, ondersteuners van literaire makers, literaire agentschappen of inclusieve leesexperten kunnen financiële steun aanvragen voor literaire projecten. Zo investeren we in een bloeiend en divers aanbod van activiteiten voor literaire makers en literatuurliefhebbers. Welke initiatieven komen in aanmerking voor steun en waarmee moet je rekening houden bij je aanvraag en je plan van aanpak? FAAR en Read & Relax getuigen.
In 2024 was er een budget van 300.000 euro voor literaire projecten. Van de 43 aanvragen werden er daarmee 26 gehonoreerd. Deze subsidie kent een stijgend succes. Daarom worden aanvragen in 2025 streng beoordeeld, rekening houdend met het totaal beschikbare budget.
Welke initiatieven komen in aanmerking voor steun?
We kijken uit naar projecten die met een doordacht en origineel concept de reikwijdte van het Vlaamse literaire middenveld verbreden, bijdragen aan de professionalisering van literaire makers of collectieven en literatuur (in diverse vormen) bij een publiek brengen. Aandacht voor specifieke doelgroepen en uitdagende, minder vanzelfsprekende of nieuwe vormen van literatuur is een pluspunt.
Enkele voorbeelden van projecten die in aanmerking komen: literaire podiumcreaties, performances, festivals of literaire installaties, tentoonstellingen over het werk van (strip)auteurs en/of illustratoren, een praatpodcast over literatuur, enzovoort. Met vragen hierover kun je terecht bij Lore.
Een aanvraag indienen voor een literair project
Een literair project opzetten doe je niet van de ene dag op de andere. Je moet een originele invalshoek vinden, een inhoudelijke visie ontwikkelen, een concept uitwerken, samenwerkingen aangaan … En dan vaak ook nog een dossier samenstellen om subsidie aan te vragen. Op onze website vind je acht tips voor het schrijven van een sterke subsidieaanvraag voor je literair project.
Let op: het plan uit je aanvraag hoeft niet per se uitgevoerd te worden voor het bedrag dat je aangeeft. Als er een subsidie toegekend wordt die lager ligt dan het totale gevraagde bedrag, is het logisch dat dit invloed heeft op je project. Als aanvrager kies je zelf hoe je de subsidie inzet binnen het project. Duid in je werkingsverslag wat je uiteindelijk wel en niet hebt kunnen doen, en hoe je die keuzes hebt gemaakt.
De volgende deadline voor literaire projecten is 1 mei 2025.
2 aanvragers aan het woord
1. Read & Relax
Will-Limba Moleka: "Leessocialisatie vormt de kern van onze aanpak. We begeleiden niet-lezers in een sociale omgeving waar veel wordt gelezen, zodat ze door positieve ervaringen hun leesmotivatie en leesplezier ontwikkelen."
Dankzij de subsidie zien we onze visie stap voor stap werkelijkheid worden: een toegankelijke leescultuur waarin samen lezen laagdrempelig, ontspannend en vanzelfsprekend is.


Read & Relax VZW is een literaire organisatie die evenementen organiseert om lezen toegankelijker te maken en een diverse community op te bouwen voor zowel fervente lezers als gemotiveerde niet-lezers.
2. Non-fictie Boekenfestival FAAR (Oostende)
An Pauwels (curator FAAR): "De steun van Literatuur Vlaanderen betekent een wezenlijk verschil in de impact die een festival als FAAR kan hebben - op haar bezoekers, deelnemende auteurs en hoe inhoudelijke ijkpunten leven tijdens en blijven leven na het festival."
"De subsidie gebruiken wij integraal voor de (grootste brok van de) vergoedingen voor auteurs en moderatoren die we op ons festival in dialoog laten gaan, met elkaar en met het publiek. Samen met de ticketinkomsten, de partnerbijdrages en de input van Toerisme Oostende, kunnen we een gezond evenwicht bewaren."
Met de subsidie kunnen we de financiële drempel voor het festival bewust laag houden en tegelijk een volwaardig artistiek programma aanbieden op verrassende locaties, in toegankelijke formats en met een fair pay practice voor alle deelnemende auteurs/hosts.

Sofagesprek met Lara Taveirne en Maaike Peereboom op FAAR Oostende 2025
©Toerisme Oostende

Nick Decombel Fotografie & Toerisme Oostende
FAAR wil een licht schijnen op uitdagingen in de samenleving vandaag en morgen. Vaak zijn het schrijvers die als eerste woorden weten te vatten voor maatschappelijke golven. Tegelijk biedt het licht van de faar troost en richting. Het is op die manier dat boeken en verhalen impact hebben.